Support

Wat is Bitcoin en wat kan ik ermee?

Bitcoin: wereldwijd digitaal geld

Bitcoin is volledig digitaal geld. Het werkt via internet, kent geen landsgrenzen en is bij internationale betalingen net zo snel als e-mail. Veel mensen hebben van Bitcoin gehoord, maar weten niet hoe het precies werkt. Dit leggen wij uit op deze pagina.

Ontstaan van Bitcoin

In 2008 schreef Satoshi Nakamoto de whitepaper ''Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System''. Hierin beschreef hij zijn uitvinding Bitcoin. 

Lees de Whitepaper

Bitcoin is van iedereen

Bitcoin is ontwikkeld als opensource. Opensource betekent dat het ontwerp en de code (de software) openbaar is en dat niemand eigenaar of beheerder is en iedereen kan meedoen.

Bekijk de code in github

Wat is de blockchain?

De boekhouding van Bitcoin heet de blockchain. Ook de boekhouding van Bitcoin met alle transacties zijn openbaar. Dat betekent dat iedereen alle transacties kan inzien. Een transactie bevat de datum/tijd van een transactie, het bitcoinadres of adressen van waar gestuurd wordt en het bitcoinadres of adressen waar naar toe wordt verstuurd. En natuurlijk het aantal Bitcoin. Je kunt aan een transactie niet zien wie het verstuurd heeft. Als je een bitcoinadres hebt kan jij, maar dus iedereen zien welke transacties op dat bitcoinadres hebben plaatsgevonden.

Bekijk de blockchain

Informatie over Bitcoin

Wikipedia

Website

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin (afkorting BTC) is een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel ). Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt in de geschiedenis en gebaseerd op blockchaintechnologie om transacties te controleren en vast te leggen.
Het werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en dat betekent dat de transacties rechtstreeks plaatsvinden tussen de gebruikers, zonder derde partij zoals een tussenpersoon of bank.

Als systeem wordt Bitcoin met een hoofdletter geschreven, als munteenheid vaak met een kleine letter.

Wat moet je weten voordat je met bitcoins begint

Hoewel bitcoins vaak als gewoon geld worden gebruikt, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen euro’s en bitcoins.

Bitcoins bestaan alleen digitaal: ze worden niet uitgegeven door een centrale bank en er is daardoor ook geen staat die de waarde bepaalt. Bitcoin is een financiële innovatie die de macht over geld teruggeeft aan de gebruikers.

In dit filmpje leggen we uit wat je moet weten voordat je bitcoins koopt.  

 

De voordelen van Bitcoin en Bitmymoney

Bitcoin kent veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de euro. Het grootste voordeel van de digitale munt is dat het de landsgrenzen overstijgt. Een betaling naar Amsterdam is net zo snel als een betaling naar Amerika. Bitcoin wordt niet vertraagd door banknetwerken. Het is een internationaal betaalmiddel dat op alle plekken werkt, het enige wat je nodig hebt is een Internetverbinding.

Daarnaast heb je bij Bitcoin geen tussenpersonen, maar is er een directe transactie tussen jou tot de persoon (p2p). Dit maakt de transactie sneller. Er zijn geen banken of andere tussenpersonen die een transactie vertragen. Een bitcointransactie is vergelijkbaar met e-mail: de bitcoins worden direct overgemaakt, ook als beide personen zich in andere landen bevinden of wanneer het bancaire netwerk stil ligt op feestdagen en in het weekeinde. Bitcoin werkt 7 x 24 uur.

Een transactie zonder tussenpersoon betekent dat niemand jouw betaling kan tegenhouden. Daardoor is Bitcoin vrij van politiek.

Bij een bank betaal je voor je betaalrekening. Het openen van een rekening bij Bitmymoney is daarentegen geheel gratis en laagdrempelig: voor een klein bedrag koop je je eerste bitcoins en het openen van een bitcoinrekening is gratis.

Waarom Bitcoin

  • Verstuur je geld over de hele wereld
  • 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar
  • Staat open voor iedereen
  • Niet te vervalsen of bij te drukken

Waarom Bitmymoney  

  • Laagdrempelig: al vanaf 10 euro
  • Makkelijk bitcoins kopen met iDEAL
  • Veilig bitcoins bewaren
  • Gratis een rekening openen

 

De risico’s van Bitcoin

Waardedaling

Het bezitten van digitaal geld zoals bitcoins brengt risico’s met zich mee. Het is een gegeven dat de waarde fluctueert. Een risico is dat de waarde daalt; je hebt geen 100% garantie op je vermogen. Dit risico is van toepassing op alle valuta. Zo daalde de euro eind 2014 met 25% in waarde ten opzichte van de dollar. Een ander voorbeeld is de Argentijnse peso: deze valuta is zoveel in waarde gedaald, dat het inmiddels bijna niets meer waard is.

Bij Bitcoin is dit risico ook aanwezig. Bitcoin wordt namelijk niet beschermd door een centrale bank of overheid. Dit betekent ook dat er geen centrale bank is die onbeperkt bitcoins bij kan drukken, zoals wel gebeurt bij de euro en dollar. Bitcoin is daardoor schaars. En als het veel gebruikt wordt, kan het flink in waarde stijgen, waardoor je geld juist meer waard wordt.

 

Diefstal en Hackers

Sommige mensen zijn bang dat het digitale systeem gevoelig is voor hackers. In de pers is daar behoorlijk aandacht aan besteed. In werkelijkheid is het sinds de start in 2009 niemand gelukt om slimmer te zijn dan het Bitcoin protocol. Het systeem is waterdicht.

Waarom dan toch nieuwsberichten over gestolen bitcoins? In al die gevallen is er sprake geweest van een menselijk fout, waarbij bitcoins werden buitgemaakt. Dan betrof het een oplichter die mensen in bitcoins liet investeren of een computervirus dat bitcoins wegsluisde van de computer van een nietsvermoedende gebruiker.

Uitermate vervelend en verwerpelijk, maar niks nieuws. Dit kan ook bij internetbankieren gebeuren. De Nederlandse banken waarschuwen gebruikers al jaren via reclame tegen dit zogenaamde 'phising', waarbij een oplichter probeert van jouw bankrekening geld te versturen.

Daarom is het van groot belang dat je altijd zelf alert moet blijven: installeer geen bestanden die je via e-mail binnen krijgt, ook niet op je mobiele telefoon. Verstrek daarnaast geen informatie over je wacthwoord of pincode via de telefoon.

Een ander risico is dat mensen Bitcoin misbruiken door oplichting. Let op bij investeringsvoorstellen met of via Bitcoin. Hier geldt het algemene advies voor alle investeringsvoorstellen "als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het meestal ook". Raadpleeg bij twijfel altijd een derde en stuur een link van de site naar support@bitmymoney.com.

De beveiliging bij Bitmymoney bestaat uit een scala aan maatregelen. Zo slaan we 95% van de klanttegoeden offline op, buiten bereik van hackers. Lees hier alles over op onze pagina over beveiligingsmaatregelen.

 

Belangrijke termen binnen Bitcoin

Wanneer je net begint met Bitcoin kunnen de vele termen wat overweldigend overkomen. We leggen enkele veelvoorkomende termen uit.

Bit

Een bit is de subeenheid van een bitcoin. Het is vergelijkbaar met de relatie tussen de eurocent en de euro. Een bitcoin staat gelijk aan 1.000.000 bits, oftewel 100 satoshi.

Bitcoin-adres

Het Bitcoin-adres is het enige wat iemand nodig heeft om bitcoins naar jouw rekening over te maken. Het is dus vergelijkbaar met een rekeningnummer.

Blok

Een blok (of block in het Engels) is een verzameling transacties. Deze transacties staan in de wachtrij om bevestigd te worden. Een blok is een schakel in de blokketen.

Blockchain

De blockchain is het openbare archief van alle transacties binnen Bitcoin. De blockchain bestaat uit een keten van blokken die wordt gebruikt om de uitgaven van bitcoins te verifiëren.

Mining

Bitcoin-mining is het maken van bitcoins. De miners laten hun computers wiskundige berekeningen uitvoeren binnen het Bitcoin-netwerk. Deze berekeningen zorgen ervoor dat het netwerk veilig blijft. Als beloning voor dit werk krijgen de miners bitcoins. 

Bitcoins minen is een ingewikkeld proces en zeker geen gemakkelijke manier om aan bitcoins te komen. Lang niet alle Bitcoin-gebruikers doen mee aan mining.

Satoshi

Een satoshi is de kleinste subeenheid van een bitcoin. Bitcoin kent 8 cijfers achter de komma (0.12345678) en is daardoor op te delen in 100 miljoen eenheden. Eén bitcoin is gelijk aan 100.000.000 satoshi; 1 satoshi is 0.00000001 bitcoin.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem van de uitvinder van Bitcoin. Doordat hij zich nooit bekend heeft gemaakt, is zijn/haar/hun echte naam niet bekend. In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een wetenschappelijk artikel met zijn Blockchain-uitvinding. In 2009 publiceerde hij de broncode van Bitcoin. In 2010 heeft hij zijn project overgedragen aan een groep programmeurs en heeft zich teruggetrokken.